Taiwan and the Global Economy - Where We Stand
A Short Course for July 2016














Day 1  Assessing the Global Economy


9:10 - 9:50 am  -  Introduction to the Class, Website, Software, Data, etc.    

Break time – 10 minutes


10:00 am – 10:50 am Lecture - The Current Situation in the US and the Eurozone

Powerpoint Presentation Day 1 Part 1


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Break time – 10 minutes
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


11:00 am – 12:00 pm -
The Current Situation in Japan and China

Powerpoint Presentation Day 1 Part 2


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lunch – 12:00 pm - 1:40 pm
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


1:40 pm – 1:50 pm  Presentation Group 1  –   10-15 minutes (in Chinese or English)

Why are Oil Prices So Low?

Nice Economist article on oil prices

BP Oil Statistical Review 2016


1:55 pm – 2:05 pm  Presentation Group 2  –   10-15 minutes (in Chinese or English)

What is QE and is it Working?

What is QE - The BBC Answers

Nice Economist article on QE in Europe


2:10 pm – 2:20 pm  Presentation Group 3  –   10-15 minutes (in Chinese or English)

What are Currency Wars and Are We Fighting Them Now?

What is a currency war

Bernanke claims US not engaged in currency war


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Break Time – 10 minutes
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2:40 pm – 2:50 pm  Presentation Group 4  –   10-15 minutes (in Chinese or English)

What is Being Done to Stimulate the Chinese Economy?

How to Stimulate China's Economy

Rebalancing is Not Working Well in China

China's Next Stimulus


3:00 pm – 3:20 pm Lecture -  Secular Stagnation or Speculative Bubbles - Introduction           

Powerpoint Presentation Day 1 Part 3


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Break Time – 10 minutes
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


3:30 pm – 4:20 pm  
Secular Stagnation or Speculative Bubbles? - Evaluation of the Claims         

Powerpoint Presentation Day 1 Part 4


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Break Time – 10 minutes
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


4:30 pm - 5:00 pm  
Taking a Multiple Choice Quiz Together and Grading Ourselves
(No real grade - just a review)


5:00 - 5:30 pm      
Concluding Remarks and Looking to Tomorrow