Taiwan and the Global Economy - Where We Stand
A Short Course for July 2016














Day 2  Taiwan's Economic Challenges in the Near Term


9:10 am – 9:50 am  Lecture -  The Current State of Taiwan's Economy  (in English)

Powerpoint Presentation Day 2 Part 1


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Break time – 10 minutes
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


10:00 am -10: 50 am  
Short and Long Run Challenges to Taiwan's Economy (in English)

Powerpoint Presentation Day 2 Part 2
Alternative Presentation on Productivity


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Break Time – 10 minutes
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


11:00 am – 11:15 am Presentation Group 5  – 15 minutes (in Chinese or English)

What is ECFA and is it Working?

ECFA

Cross-Strait Service Trade Agreement

Ma discusses progress with Mainland



11:20 am – 11:35 am Presentation Group 6  – 15 minutes (in Chinese or English)

How Strong is Taiwan's Manufacturing Sector?

Taiwan Manufacturing Weak in 2015

Taiwan Manufacturers Sentiments Rising

TSMC Doing Great


Discussion


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lunch – 100 minutes
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



1:40 pm – 1:55 pm Presentation Group 7   – 15 minutes (in Chinese or English)

Why is Taiwan's Birthrate so Low?

Good News - Taiwan's Births High in 2015

Why Asia is Experiencing Low Birthrates



2:00 pm – 2:15 pm Presentation Group 8   – 15 minutes (in Chinese or English)

How Healthy is Taiwan's National Health Care System?

Excellent Video on Taiwan's NHI

Explanation of Taiwan's NHI (pdf)

Discussion


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Break Time – 10 minutes
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2:30 pm – 3:20 pm  
Inflation and Negative Interest Rates

Powerpoint Presentation Day 2 Part 3

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Break Time – 10 minutes
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


3:30 pm – 4:20 pm   
A Short Discussion of Government Debt  

Powerpoint Presentation Day 2 Part 4

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Break Time – 10 minutes
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


4:30 pm - 5:00 pm  Multiple Choice Quiz Taken Together in Class
(No grade - just a review)

5:00 pm - 5:30 pm    
Concluding Remarks and Suggested Interesting Books and Websites